HTML

Egy 8 danos nyugger ...

A gyerekeim és az unokáim az mondják, hogy minden történetemet hallották már sokszor. Nincs más hátra, új hallgatóságot (pontosabban olvasókat) kell keresnem így 80 fölött. :-) Dr. Király László

Friss topikok

  • Dr. Király László: A FACEBOOK A MAI NAPRA EZT A BLOGBEJEGYZÉSEMET IDÉZTE FEL, AMI BIZONYÍTHATJA, HOGY FIATALNAK LENNI... (2016.10.31. 09:21) Jegyeskedés
  • Dimmerkobold: Nem volt rossz. Pár forró intim részletre kíváncsi lettem volna a szerelemmel kapcsolatban! :)) (2016.10.17. 19:45) Megérkezés Kecskemétre
  • dr Király László: - (2016.08.28. 21:36) Kutatási célok, vagy csak álmok
  • Zsumami: Kedves Király László! Hát ilyen az én formám, kések és lekések... ezúttal az új bejegyzésekről, ha... (2016.05.01. 12:10) Megint Május 1.
  • Major Zsuzsa: Kedves Király László, ha Ön Dávod pustán volt katona, akkor bizonyára járt Böhönyén, a vasútállom... (2015.08.05. 12:06) Szép élet a katona élet - főleg, ha rövid!

Az előző bejegyzéseimben a  több évtizedes, valamint a  rendszerváltás után formálódó, politika mentes  civil szervezetekhez – CBK, TIT, Polgári  Kaszinó, Hozam Klub – való  kötődéseimről meséltem, de az egyetlen politikai célokat is maga elé tűző civil szervezetről, amelyhez közöm volt – Szövetség az Európai Kecskemétért (SZEK) – eddig nem szóltam. Most megteszem és megosztom a „civilek” politikában való részvételi lehetőségeiről szerzett tapasztalataimat is.  

150115_szek_kiraly.jpgA kilencvenes évek második felében, az átalakulás kezdeti nehézségeit saját területükön sikeresen leküzdő, a gazdasági életben egyre jelentősebb súlyt elfoglaló polgárok, vállalkozók egy csoportja úgy gondolta, hogy a város dolgai mehetnének jobban is, ha az önkormányzati testületben döntési jogokkal bíró küldöttek nem pártjuk központilag regulázott elveit, hanem a városban élők érdekeit szabad polgárokként képviselnék. Céljaik megvalósítására megalapították a Szövetség az Európai Kecskemétért elnevezésű szervezetet. A választott név világosan kifejezte, hogy tevékenységének fő iránya a város európai elkötelezettségének formálása, erősítése. Ezeket a gondolatokat fontosnak tartottam, közel álltak hozzám, és bár aktív politikai szerepvállalási elképzeléseim nem voltak, a szervezet életébe már a kezdetektől bekapcsolódtam, tanácsadói minőségben. Valahogy úgy, ahogy azt a huszadik század első felében a szociáldemokrata szervezetekben egyes értelmiségiek tették, akiket „tanítónak” neveztek. Részt vettem a céljainkat megfogalmazó KIÁLTVÁNY (proklamáció) szövegezésében is, és most amikor annyi év után elolvastam, ma is aktuálisnak tartom. Sőt az alapelveket rögzítő oldalát be is mutatom.

150115_szek_kialtvany.jpgA pártsemleges SZEK működése ígéretes volt, rendezvényeinken jelentős tömegek vettek részt, az emberek jól érezték magukat, hirdetett céljainkat elfogadták, úgy tűnt, hogy egyet is értenek vele. Ezt tükrözi a választási „nagygyűlésünket” mutató alábbi két kép, a színpadon tettük a dolgunkat, hirdettük az „igét”, szemben pedig a láthatóan nagyszámú közönség hallgatta a programokat és élvezte az előadást.

150115_szinpad_elolrol.jpg150115_szinpad_hatulrol.jpgValamennyi választási körzetben a helyiek által ismert személyekből, sikerült képviselő és polgármester jelöltet állítanunk, akik felkészítését én végeztem, személyiségfejlesztő és kommunikációs tréninget tartottam számukra. Örömömre szolgált, hogy nagyon jól fogadták és lelkesen vettek részt a gyakorlatokban. Vezetőségi ülésünkön összegeztük a tapasztalatokat, értékeltük az előkészítésben végzett munkát és úgy éreztük, hogy felkészültünk, van programunk, azt széles kőrben tárgyaltuk és megismertettük, jó jelöltjeink vannak – jöhet a választás.  Jött is, de az eredmények csak mérsékelten igazolták vissza várakozásainkat. Az emberek rendezvényeinken szívesen vettek részt, szemmel láthatóan és hallhatóan egyetértettek velünk, de amikor a szavazásra került a sor, sok évtizedes tapasztalatoktól vezérelve valamelyik pártra, a legszebben ígérőre adták voksukat. Úgy érezték, hogy egy magunkfajta új szervezet szép és okos is lehet, de erős nem igen, meg talán a működéshez szükséges anyagiakkal  sem rendelkezik. Azt hiszem nálunk reálisabban ítélték meg a helyzetet, bár amit elértünk, azt nem sok pártsemleges szervezet mondhatta/mondhatja el magáról.

150115_szek_szacsi.jpgKét jelöltünk Szabó Attila és Szeitz Péter került be a városi önkormányzatba, és kapott lehetőséget arra, hogy a  SZEK-ben vallott elveinket képviseljék, jelesül azt, hogy mindig a város érdekeinek megfelelő döntést támogatjuk, bármelyik „oldalról” származik az előterjesztés.  Ebből következett, hogy hol innen, hol onnan – többnyire irigyeinktől – megkaptuk, hogy a SZEK a szocik segédcsapata, vagy hogy a SZEK a Fidesz kiszolgálója. Nem estek jól ezek a megjegyzések, de inkább örülnünk kellett volna, hiszen azt bizonyították, hogy mi nem egy párt nyúlványa  vagyunk, hanem a kecskeméti emberek elkötelezett képviselői.

Amint írtam, a választási eredményt valójában kudarcként éltük meg. Ma már tudom, hogy nem volt igazunk, de mégis. A társaság, amely korábban több-kevesebb lelkesedéssel, de rendszeresen összejárt, rendezvényeket szervezett, aktivitást mutatott, bomlani kezdett, mondhatni, szétesett. Képviselőink eleinte még beszámoltak a közgyűlési eseményekről az elnökségnek, de közös álláspont kialakítására egyszerűen idő hiányában nem volt módunk. Fél év sem telt el, és a két képviselőnk legjobb képessége szerint, de magányoson próbálta képviselni a közösen kialakított elveket.

A korábbi csapatból néhányan az itt szerzet lendületet kihasználva komolyabb politikai tevékenységbe kezdtek, a többség azonban visszavonult a saját vállalkozásába vagy hivatalába. Amikor a SZEK-ről beszélek, nem hagyhatom említés nélkül Kovács Sándort, aki egyik  kezdeményezője,  és nem mellékesen első számú finanszírozója volt a társaságnak. Mint a legtöbb nagy formátumú ember, ő is meglehetősen öntörvényű volt, amit nem csak képletesen, hanem szó szerint is lehet érteni.

Érdekes, és fontos kísérlet volt a SZEK. Egyrészt megmutatta, hogy sokakban lenne igény központi politikai iránymutatás nélkül bekapcsolódni a helyi döntéshozatalba, másrészt viszont azt is, hogy ez ma még nem működik. 

Én a magam részéről örülök, hogy részese lehettem ezeknek az eseményeknek, és úgy gondolom, hogy  a SZEK működésének időben rövid, de tapasztalatokban gazdag története megérne egy alaposabb feldolgozást is, mint ami egy nyocdanos nyugger személyes visszaemlékezéseibe belefér. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://8danosnyugger.blog.hu/api/trackback/id/tr947062959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása