HTML

Egy 8 danos nyugger ...

A gyerekeim és az unokáim az mondják, hogy minden történetemet hallották már sokszor. Nincs más hátra, új hallgatóságot (pontosabban olvasókat) kell keresnem így 80 fölött. :-) Dr. Király László

Friss topikok

  • Dr. Király László: A FACEBOOK A MAI NAPRA EZT A BLOGBEJEGYZÉSEMET IDÉZTE FEL, AMI BIZONYÍTHATJA, HOGY FIATALNAK LENNI... (2016.10.31. 09:21) Jegyeskedés
  • Dimmerkobold: Nem volt rossz. Pár forró intim részletre kíváncsi lettem volna a szerelemmel kapcsolatban! :)) (2016.10.17. 19:45) Megérkezés Kecskemétre
  • dr Király László: - (2016.08.28. 21:36) Kutatási célok, vagy csak álmok
  • Zsumami: Kedves Király László! Hát ilyen az én formám, kések és lekések... ezúttal az új bejegyzésekről, ha... (2016.05.01. 12:10) Megint Május 1.
  • Major Zsuzsa: Kedves Király László, ha Ön Dávod pustán volt katona, akkor bizonyára járt Böhönyén, a vasútállom... (2015.08.05. 12:06) Szép élet a katona élet - főleg, ha rövid!

Háborús kulturális életünk is szolgálhat némi tanulságokkal, így hét évtized távlatában. Alapjában persze elég egysíkú volt, mert gyakorlatilag csak sűrű mozi látogatásból állt. Amikor csak tehettük moziba mentünk, ahol számunkra azok voltak az igazi jó filmek, ahol a híradótól kezdve, a „vége” feliratig folyton lőttek. Volt ilyen bőven és tartalmuk is igen „változatos” volt.

Az oroszok bevonulása előtt látott filmekben 5-7 rendkívül daliás, okos, bátor, cseles német, olasz, vagy japán hős legyőzött, felrobbantott, elsüllyesztett egy kisebb hadsereget kitevő orosz, vagy amerikai, esetleg angol, de mindenképpen roppant gonosz és bugyuta társaságot.

Az oroszok bejövetele után látott filmek egészen mások voltak. Ezekben 5-7 rendkívül daliás, okos, bátor, cseles szovjet, vagy amerikai, esetleg angol hős legyőzött, felrobbantott, elsüllyesztett egy kisebb hadsereget kitevő német, vagy japán esetleg olasz, de mindenképpen roppant gonosz és bugyuta társaságot.

Hogyan éltük meg ezt a mélységes tartalmi változást? Mondhatom, nem nagyon nehezen. Drukkoltunk az ügyeletes „jónak”, segítettünk haragudni az éppen esedékes „gonoszra”. Egyébként pedig jöttek-mentek a tankok, a hajók, a tengeralattjárók, jó nagy durranások voltak, szólt a géppuska, szóval nagyon „izgi” volt.

Ha mindenáron különbséget akarok tenni, az legfeljebb ennyi lehet: az oroszok bejövetele előtti filmek nézéséért, csak filléreket kellett fizetni belépődíjként és a vetítés alatt finom szappanszagú permetet fújtak a nézőkre. Az oroszok megérkezése után  pedig néhány millió, tízmillió, vagy éppen ugyanennyi Bpengőt kellett fizetni és nem fújták a permetet. Ja, meg külön élményt jelentett, hogy apánk egy hentestől munkadíjba kapott vagy húsz kiló iszonyú kemény, valószínűleg lóból készült kolbászt, amit csokoládé híján úgy rágcsáltunk, mint Tamás úrfi az árpacukrot.

TovárisP.jpgE sorokat írva megpróbáltam felidézni az akkoriban látott néhány film címét. A”Gungadin”, az „Ali Pang, a fekete szultán”, a „Tovaris P” (néhány hónap szünet után ez volt az első film amit bemutattak, ezért emlékezetes) jutott némi keresgélés után eszembe.

Kép a Tovaris P-ből. Forrás: http://www.liveinternet.ru/users/3596969/post165376688/

Illetve volt még egy, az Óz, a csodák csodája. A címhez tartalmat is kötni csak ezzel a filmmel kapcsolatban sikerült, pedig ebben nem tankok, tengeralattjárók, hanem Dorka, Toto kutya, Madárijesztő, Bádogember és a Gyáva Oroszlán szerepeltek.

Óz a csodák csodája.jpg
Forrás: http://s605.photobucket.com/user/angelica_cullen86/media/22281ozthe-wizard-of-oz-posters21.jpg.html 

Ez némi remény számomra, hogy immáron felnőtt unokáim sem a lövöldözéstől hangos és vértől csöpögő tv-filmekre emlékeznek, hanem arra a kevésre, amelyek szelídebb emberi történésekről szólnak.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://8danosnyugger.blog.hu/api/trackback/id/tr455307084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Warlimont 2013.06.07. 13:58:19

Laci bacsi, lehet kerdezni is? Nagyszuleim sajnos koran meghaltak, igy csaladi öröksegkent nincsenek ilyen törteneteim, pedig erdekelnek ezek a regi dolgok, amik elettel töltik meg a tankönyvek adatait.

Pl. moziba jarni teljesen önkentes volt, vagy az iskolai osztalyoknak voltak kötelezö vetitesek is politikai nevelesi celzattal?
A filmek szinkronizalt hangosfilmek volt, vagy voltak meg akkor nemafilmek? Esetleg feliratozas?
Felnöttek is jartak moziba? Es akkor is csak azert, hogy a parok összebujjanak, vagy voltak a gyerekeken kivul, akiket erdekeltek ezek a naiv haborus reklamfilmek?

Dr. Király László 2013.06.07. 15:09:21

@Warlimont: Amikor ezek a mozibajárások voltak, csak a szüleinken múlott, hogy mehetünk, vagy nem.
A filmek feliratozottak voltak. Néma filmet én egyet sem láttam.
Biztosan jártak a felnőttek is, de mi ezt nem láttuk, mert mi leginkább a "rohampáholyban" (első sor) ültünk és oda külön ajtón lehetett bemenni.
Később , amikor már nagyon célzott, nevelős filmek voltak, akkor már nem jártunk, illetve megválogattuk, hogy mit nézünk. A "Mágnás Miska" c. filmet 24-szer láttam, a "Vidám Vásár" cimüt meg félszer... Ennyi. üdv. KL

t 24-szer láttam
süti beállítások módosítása