HTML

Egy 8 danos nyugger ...

A gyerekeim és az unokáim az mondják, hogy minden történetemet hallották már sokszor. Nincs más hátra, új hallgatóságot (pontosabban olvasókat) kell keresnem így 80 fölött. :-) Dr. Király László

Friss topikok

  • Dr. Király László: A FACEBOOK A MAI NAPRA EZT A BLOGBEJEGYZÉSEMET IDÉZTE FEL, AMI BIZONYÍTHATJA, HOGY FIATALNAK LENNI... (2016.10.31. 09:21) Jegyeskedés
  • Dimmerkobold: Nem volt rossz. Pár forró intim részletre kíváncsi lettem volna a szerelemmel kapcsolatban! :)) (2016.10.17. 19:45) Megérkezés Kecskemétre
  • dr Király László: - (2016.08.28. 21:36) Kutatási célok, vagy csak álmok
  • Zsumami: Kedves Király László! Hát ilyen az én formám, kések és lekések... ezúttal az új bejegyzésekről, ha... (2016.05.01. 12:10) Megint Május 1.
  • Major Zsuzsa: Kedves Király László, ha Ön Dávod pustán volt katona, akkor bizonyára járt Böhönyén, a vasútállom... (2015.08.05. 12:06) Szép élet a katona élet - főleg, ha rövid!

Amikor, 1954-ben megkezdtem kecskeméti létemet gyakorolni és rátettem lábamat  a munka  első lépcsőjére, Iluska, aki miatt ezt a várost választottam, már egy éve banktisztviselőként dolgozott. Kettőnk havi jövedelme együttesen közelítette a kétezer forintot, ami abban az időben már – némi szülői segítséggel – stabil alapot jelentett arra, hogy családalapításra gondoljunk. Gondoltunk is, és rögvest el is határoztuk, hogy megalapítjuk a Király család új ágát. Összeszedtem a bátorságom – aki nem próbálta, el sem tudja képzelni, hogy mekkora bátorság kell ehhez a lépéshez – és megkértem a Mészáros szülőktől, egyszem lányuk kezét. 131031_Mészáros család 1953.jpg


Nem tiltakoztak, vagy legalább is nem mutatták. Megkezdődhettek a formális eljegyezkedés előkészületei. Mindnek előtt kellett két karikagyűrű. Erre egy mai hasonló  gondokkal küzdő ifjú felkapja a fejét: na és, bemegyünk a Malom Plázába, elénk tesznek három darab egyenként másfél négyzetméteres tálcát, tele gyűrűvel, választunk és kész. Ám akkoriban nem volt Malom, sőt olyan bolt sem, ahol ilyesmit szabadon árultak.  Persze azért volt megoldás, csak a mainál kissé  összetettebb szervezést igénylő.

131031_Gyűrű.jpgMészáros Papa a kerekegyházi rokonoktól tudta, hogy található a faluban egy Budapestről kitelepített ékszerész,  aki képes megoldani az ilyen problémával küzdő, de feltétlenül megbízható  kuncsaftok gondját. A család összegyűjtötte a régi láncokat, fél fülbevalókat, esetleg fogakat, szakszerűen "kitermelve" a szükséges mennyiségű törtaranyat, a mester méretet vett, olvasztott, formázott és előállította a mai napig működő – és a képen is látható –  karikagyűrűt és természetesen  a párját is. 

131031_Eljegyzés 3.jpgMegtörtént az eljegyzés, annyi rokonnal,  amennyi befért,  a Mészároséknak meghagyott lakás részbe. Ezzel megkezdődött beilleszkedésem a családba, amibe -  többek között - a banki dolgozók részére biztosított két holdas kukorica föld megművelése is beletartozott. 

131031_Kicsi.jpgApósommal kapáltunk, törtük, gyűjtöttük a kukoricát, amit az udvari ólban tartott, és kicsinek nevezett szép fekete kornvall disznó hizlalására fordítottunk, aki/ami annyira fontos volt nekünk, hogy még képen is megörökítettük.

A beilleszkedés része volt  a kecskeméti szokásoknak megfelelően, a vőlegény kőrbehordozása, a fontosabb rokonoknak való bemutatása. Ez néha nehezebb feladat volt számomra, mint mondjuk a kukoricakapálás. Szerencsére arám mindig adott használati utasítást, hogy a következő tantinál, sógornál, vagy akárkinél, milyen magatartást kell  gyakorolni, hogy – érzésem szerint a lóvásárhoz hasonló – a szemrevételezésnél megfeleljek. Példaként említhetem a Szőrös Pönke néni esetét: elsősorban is nem szólítjuk ezen a néven, másodsorban nem zavarjuk el a macskát, ha le akarunk ülni, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban nagyon óvatosan fogyasztjuk a saját főzésű sörét, mert futás lehet a vége, de azért persze megdicsérjük.

Ment az ismerkedés a tágabb körökkel is. Akkoriban nagy divat volt a munkahelyeken egészen emberszabású összejöveteleket tartani. A nemzeti bank nagytermében is összejöttünk időnként, a banki riasztók lábpedáljára rátettek egy-egy széket, nehogy valaki tánc közben a nyakunkra hozza a rendőrséget. Volt zsíros kenyér, házi sütemény, némi itóka, gramofon zene és igazi jókedv. A járási tanácsnál ugyanez, a riasztók letakarása nélkül.

131031_Zubbonyruha.jpgAz is nagyban javította a közérzetünket, hogy volt keresetünk, tudtunk venni  még némi új, a kor divatjának megfelelő ruhát is. Iluska az 1953-as érettségi kosztümje (itt a képen is ezt viseli)  még a papa „hortista” tiszti ruhájából készült, Persze szép volt ebben is, de a saját keresetből vásárolt új ruhában még jobban nézett ki (ez meg a másik kép).

131031_Iluska szép ruhában.jpgEgyébként nekem már ekkor is egyáltalán nagyon szép volt, amit csak megerősített, hogy később a szűkebb és tágabb környezet egyaránt a „szép Királyné” jelzővel illette. Vasárnaponként, így szépen felöltözve, korzóztunk, fagylaltoztunk, vagy rigójancsit ettünk a Fodor cukrászdában. Még az is megesett, hogy Beültünk a Beretvásba egy kis cigányzenét hallgatni.

 Ezt a szépséges életet, szűk egy év után, a házassággal, még szebb követte, de erről majd máskor mesélek, előbb bemutatom a szűkebb és tágabb, nagyon Kecskeméti családot, megemlékezek a tizenhárom Mészárosokról,  és az öt fős Széchenyiekről. Megérdemlik.

 Mi meg ilyenek voltunk.

131031_Laci és Iluska 1953.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://8danosnyugger.blog.hu/api/trackback/id/tr405601943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Király László 2016.10.31. 09:21:17

A FACEBOOK A MAI NAPRA EZT A BLOGBEJEGYZÉSEMET IDÉZTE FEL, AMI BIZONYÍTHATJA, HOGY FIATALNAK LENNI IGAZI DIKTATÚRÁBAN IS JÓ - VOLT.
süti beállítások módosítása