HTML

Egy 8 danos nyugger ...

A gyerekeim és az unokáim az mondják, hogy minden történetemet hallották már sokszor. Nincs más hátra, új hallgatóságot (pontosabban olvasókat) kell keresnem így 80 fölött. :-) Dr. Király László

Friss topikok

  • Dr. Király László: A FACEBOOK A MAI NAPRA EZT A BLOGBEJEGYZÉSEMET IDÉZTE FEL, AMI BIZONYÍTHATJA, HOGY FIATALNAK LENNI... (2016.10.31. 09:21) Jegyeskedés
  • Dimmerkobold: Nem volt rossz. Pár forró intim részletre kíváncsi lettem volna a szerelemmel kapcsolatban! :)) (2016.10.17. 19:45) Megérkezés Kecskemétre
  • dr Király László: - (2016.08.28. 21:36) Kutatási célok, vagy csak álmok
  • Zsumami: Kedves Király László! Hát ilyen az én formám, kések és lekések... ezúttal az új bejegyzésekről, ha... (2016.05.01. 12:10) Megint Május 1.
  • Major Zsuzsa: Kedves Király László, ha Ön Dávod pustán volt katona, akkor bizonyára járt Böhönyén, a vasútállom... (2015.08.05. 12:06) Szép élet a katona élet - főleg, ha rövid!

140821_István.jpgAugusztusban, többnyire a hónap huszadik napjához kötődően, tartunk mi magyarok egy ünnepet, ami talán mindennél jobban tükrözi nemzetünk évezredes sorsának változatosságát. Kezdetét onnan számíthatjuk, amikor István király, aki ereje teljében, még kemény kézzel szervezte a keresztény országot és a krónikák szerint  a régi vallást védelmező urakat „felnégyeltette”, „megvakíttatta”, „megcsonkíttatta”, „lefejeztette”, uralkodása vége felé, az 1038-ban  bekövetkezett halála előtt, már beteg emberként, királyi tanácsot hívott össze Fehérvárra és talán önmaga erősítéseként is, Szűz Máriának ajánlotta fel az országot. Szent László 1083-ban, VII. Gergely pápa hozzájárulásával, „oltárra emeltette” a király hamvait, ami a szentté avatással volt egyenértékű. Ténylegesen XI. Ince pápa nyilvánította szentté 1686-ban, és elrendelte, hogy Buda várának töröktől való visszafoglalására, minden évben Szent István ünnepén - akkor augusztus 16-án - emlékezzen az egyetemes egyház. 1771-ben XIV. Benedek pápa kivetette az egyházi ünnepek sorából, majd Mária Terézia még ebben az évben  elrendelte a Szent István nap megtartását,  és nemzeti ünnepként a naptárakba is felvetette.

Az 1848-49-es forradalom leverése után, mint a független magyar állam szimbólumát, betiltották, a kiegyezés után újra éledt az ünnep, majd 1891-ben Ferenc József az ipari munkások számára is munkaszüneti nappá nyilvánította, 1895-ben pedig elrendelték a középületek címeres zászlóval történő fellobogózását is. Az "új kenyér ünnep" elnevezés is ebben az időben alakult ki, 1899-ben Darányi Ignác földművelésügyi miniszter, a földesurak és az aratómunkások között elmérgesedett viszony (aratósztrájkok, forrongó agrármozgalmak) lecsendesítése, a feszültségek oldása érdekében rendeletileg is állást foglalt a középkorban gyakorolt „Apostolok oszlása” ünnep mintájára az aratás befejezésének , az új kenyér megjelenésének megünneplése mellett, a földesurak és az aratók közötti patriarchális jó viszony kialakítása érdekében.

A két világháború között az ünnep kiegészült a Szent Istváni (Trianon előtti) Magyarország visszaállítására való folyamatos emlékeztetéssel és 1938-tól rendszeres tűzijátékkal.  1945-ben eltörölték, mint nemzeti ünnepet, de 1947-ig nyilvános egyházi ünnep volt, körmenettel, majd az sem. Először átnevezték, Darányi példájára,  az új kenyér ünnepének, majd 1949. augusztus huszadikától az alkotmány napja lett, 1950-ben pedig a népköztársaság ünnepévé nyilvánították. A rendszerváltás után „rehabilitálták”, mint nyilvános egyházi ünnepet és 1991-ben az országgyűlés Szent István napját emelte a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe rangjára. Ennyit távirati stílusban az augusztusi ünnep ezerszáz éves történetéről.

140821_Isvtván2.jpgA saját, közvetlen, Szent Istvánhoz kötődő  élményem egy görögországi utazáson történt. A Meteorák hegység,  két tucatnyi bizánci kolostorral koronázott csúcsai lábánál, egy ikonfestő műhelyben, egy magyarul beszélő nagyszakállú pópa(?) elmondta, hogy a nyugati egyház szentjei közül egyedül a mi Szent Istvánunkat ismeri el  az ő bizánci vallásuk. Ennek emlékére vettem is egy Szent Istvánt ábrázoló ikont. Az ikon képét be tudom mutatni, de annak bizonyítását, hogy ez tényleg így van nem tudom alátámasztani. Mindegy. Szép és jóleső élmény volt. 

Számomra, munkám keretében, az augusztus huszadika, évtizedeken keresztül a Hirös Napok rendezvénysorozatának szervezése – termény- és termékkiállítás mindig, esetenként egy-egy nagyrendezvény, diplomataszüret, fogathajtó vb., meg ilyesmi – jelentette a fő feladatot. Ez kemény munka volt, de jól esett látni, hogy mennyi ember örömét sikerült gazdagítani. 

140821_Hírös NApok.jpgTapasztalatom szerint az emberek - függetlenül attól, hogy az aktuálpolitika éppen minek nevezi - hozzánk hasonlóan az összetartozás ünnepeként élték/élik meg az augusztusi alkalmakat, megnézik a felszínt, a csillogást, a kiállításokat, meg a tűzijátékot, de alkalmat keresnek a csendesebb, meghittebb családi együttlétekre is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://8danosnyugger.blog.hu/api/trackback/id/tr326580195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása