HTML

Egy 8 danos nyugger ...

A gyerekeim és az unokáim az mondják, hogy minden történetemet hallották már sokszor. Nincs más hátra, új hallgatóságot (pontosabban olvasókat) kell keresnem így 80 fölött. :-) Dr. Király László

Friss topikok

  • Dr. Király László: A FACEBOOK A MAI NAPRA EZT A BLOGBEJEGYZÉSEMET IDÉZTE FEL, AMI BIZONYÍTHATJA, HOGY FIATALNAK LENNI... (2016.10.31. 09:21) Jegyeskedés
  • Dimmerkobold: Nem volt rossz. Pár forró intim részletre kíváncsi lettem volna a szerelemmel kapcsolatban! :)) (2016.10.17. 19:45) Megérkezés Kecskemétre
  • dr Király László: - (2016.08.28. 21:36) Kutatási célok, vagy csak álmok
  • Zsumami: Kedves Király László! Hát ilyen az én formám, kések és lekések... ezúttal az új bejegyzésekről, ha... (2016.05.01. 12:10) Megint Május 1.
  • Major Zsuzsa: Kedves Király László, ha Ön Dávod pustán volt katona, akkor bizonyára járt Böhönyén, a vasútállom... (2015.08.05. 12:06) Szép élet a katona élet - főleg, ha rövid!

Vállalkozói létem első időszakának "bukásai"  -- nyereg, rongy és satöbbik – után egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ebben az „új világban” is akkor lehetek sikeres, ha meglévő tapasztalataimra és ismereteimre hagyatkozom. Kézenfekvő volt, hogy az önkormányzati körben és a mezőgazdasághoz kapcsolódóan keresem a lehetőségeket, hiszen ezen a területen rendelkeztem valós értéket képviselő tapasztalatokkal és kapcsolatokkal.

Szívesen szólok a vállalkozás kezdeti sikereiről, bár azok tényszerű felidézését némileg nehezíti, hogy három évvel ezelőtt jelentős változás következett be a „forrásértékű” dokumentációim állapotában. Húsz év után hirtelen meg kellett szüntetnem, a nekem igen tetsző, megyeházi bérletemet, mert kellett a hely az alakuló Kormányhivatalnak.  Költözés előtt kezdenem kellett valamit a két évtized alatt összegyűlt, több faliszekrényt megtöltő anyagaimmal is. Akkor még nem voltam sem 8danos, sem blogger, ezért könnyű szívvel szereztem 12 fekete zsákot, olyant, amiben a közhivatalok régi anyagait nem a kukába, hanem a zúzdába viszik, megraktam őket és az én vállalkozói múltan nagy része is elment a zúzdába. Ennek következtében, a visszanézésben nagyobb szerep jut a memóriának, bár néhány, számomra kedves, anyagot azért „megmentettem”, és még meg is tudok mutatni.

141106_Reorg.jpgA többek között, a dán érdekeltséggel is rendelkező BIC üzleti és befektetési Intézettel is együttműködő Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány erős jogosítványokkal rendelkező, jelentős anyagi alapokat kezelő szervezetként, a megye gazdaságát igyekezett – igaz, hogy csak mérsékelt sikerrel – új, a kornak megfelelő irányba orientálni. Az alapítvány „szerződött” szakértőjeként én állítottam össze a „Bács-Kiskun megye mezőgazdaságának reorganizációja” c., 33 oldalas koncepció vázlatot, amit „véletlenül” nem dobtam ki, mert abban a dossziéban volt, amelyben a hozzám közelálló anyagokat tartottam, és amit a BIC vezérigazgatója „Az egyik legjobb tanulmány” jegyzettel látott el. Ezt be is tudom mutatni. Szerintem ez a tervezet ma is megállná a helyét, de a világ úgy alakult, hogy a megyei önkormányzat gazdaságszervező szerepe de facto megszűnt, így a tanulmány lóg a levegőben és legfeljebb a saját magam fényezésére használhatnám, de az meg nem érdekel senkit. Ja, meg tisztességesen, ha nem is nagyon vastagon, de meg is fizették. De ez sajnos nem minden esetben történt így.

Készítettem egy másik, a megye határain jelentősen túlmutató, az egész magyar kertészeti ágazatot felszálló pályára állító koncepció vázlatot is, amit, ki sem fizettek, meg bemutatni sem tudok, mert ment a fekete zsákba. Egy minisztériumi kapcsolatom összehozott egy kanadai befektető társasággal, akik azon gondolkodtak, hogy létrehozzák - vállalkozási alapon - az egész országot lefedő gyümölcs és zöldség nagybani piacot. Erre kértek egy koncepció vázlatot összeállítani. Megcsináltam. Statisztikailag alátámasztva, bemutattam a termőhelyi és klimatikus viszonyokat, a kertészeti ágazat tudományosan megalapozott fejlesztési hátterét, a szakember/kertészmérnök ellátottságot, a kertészetre jellemző családi alapozottságú munkaerő állományt, a nálunk termesztett 24 gyümölcs és zöldségnövényt fajtabontásban és megyénként a termesztett mennyiséget. Nyolc nagypiaci központot helyeztem el az ország területén, amelyek nemcsak szűken értelmezett felvásárló kereskedést folytatnának, hanem a piaci igények ismeretében szerveznék, integrálnák, szaktanáccsal látnák el, igény esetén még hitelszerzésben is segítenék a szerződéssel összekötött termelőket. A felvásárolt termékeket „adjusztálnák”, csomagolnák, saját szállító flottával, közvetlenül az európai üzlethálózatokba juttatnák, a visszamaradó tömegárut konzervnek dolgoznák fel, kifőznék pálinkának. Nagyjából ennyi. Lefordíttattam angolra, a végleges leadás előtt tájékoztatásként bemutattam, amikor csak hümmögtek, aztán meg végleges átvétel előtt fizetés nélkül eltűntek.

A szégyenkező „beszervezőmtől” megtudtam, hogy a kanadaiak, megismerve a fantasztikus lehetőséget, megijedtek, mert szerintük annak megvalósítása akkora ribilliót keltene Európában, hogy őket, mint az egész kitalálóját, „legéppuskáznák”. Ezért pénzüket inkább a kisebb hasznú, de ártalmatlanabb vegyes áruházak létesítésére fordítják.  Nekem kettős „hasznom” lett belőle, egyik: élvezetes szép szakmai álmodozás volt, a másik: megtanultam, hogy írott szerződés nélkül nem szabad komoly dolgot vállalni.

A magyar ügyek sem mehettek ezen a vonalon túl jól, mert akkoriban, ha Pestre mentem, a mai Tesco áruházon túl, mindig reménykedve néztem azt a madzaggal kőrbekerített területet, amelyen  lógott egy tábla: „Kecskeméti nagybani piac”. Később se’ tábla, se’ madzag. Sovány vigasz, másnak se sikerült.

Voltak a nagy ívű alapítványi munka mellett kisebb önkormányzati sikerek is, többek között kiadványok készítése, vagyonhasznosítási lehetőségek feltárása, személyi pályázatok előbírálata (erről egy másik bejegyzésben részletesebben is írok majd).

141106_Szabadlapos.jpgA megyei önkormányzatnak készítettünk egy változtatható oldalakból álló összeállítást a megye bemutatására, amit a külföldi vendégeknek, befektetőknek adtak át. Nagy sikere volt, meg is fizették és sokáig használták. Emlékszem rá, hogy több példány ebből is a zsákba került, de találtam néhány magányos oldalt, így be tudom mutatni az egyszerű, de roppant praktikus megoldását, amit fiam talált ki, ami szerintem el is várható volt tőle, a közgáz egyetemi tanulmányok, plusz a KSH Megyei Igazgatóság vezetőjeként szerzett gyakorlata alapján.

Kedves munka volt a kiskunhalasi városi tanácsnak készített regiszter is, amelyben a szociális és egészségügyi szolgáltatások személyi feltételeit mutatták be folyamatos karbantartási lehetőséggel. Ebből is megmaradt egy példány, be is mutatom. 

141106_Halas.jpg

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://8danosnyugger.blog.hu/api/trackback/id/tr936868217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Soós Attila 2014.11.06. 12:10:34

Elgondolkoztál azon, amikor kidobtad a fekete zsákokat, hogy akkor hány forinttól szabadultál meg?

Verner 2014.11.06. 19:48:18

Laci bátyám, megmondom őszintén, most elmorzsoltam pár könycseppet azokért a fekete zsákokért. Micsoda történelmi érték veszett oda, igazi kordokumentumok... Az én generácóm számára megfizethetelen értékű anyag...

Dr. Király László 2014.11.11. 13:59:33

@Verner: Lieber Verner! Lehet, hogy igazad van, de az ügyet az "igazi" nagyokhoz hasonlóan, én is extrapunitive élem meg, azaz mindig más a hibás. A "nagyoknál" Gyurcsány, meg Bajnai, nálam meg a lemenők, a fiam, meg a lányom. Akkor én még se' 8danos, se' blogger nem voltam, ők meg szólhattak volna, hogy évekkel később valamire rá akarnak beszélni. Tudsz követni, mert én lassan már nem...

Dr. Király László 2014.11.11. 14:04:25

@Soós Attila: Arra gondolsz, hogy a fekete zsákok értékesek voltak és az idén már fel lehetett volna használni a zseniálisan kigondolt tőserdei, szemétgyüjtés fedőnévvel illetett üdülők megvágását célzó akció keretében.
süti beállítások módosítása