HTML

Egy 8 danos nyugger ...

A gyerekeim és az unokáim az mondják, hogy minden történetemet hallották már sokszor. Nincs más hátra, új hallgatóságot (pontosabban olvasókat) kell keresnem így 80 fölött. :-) Dr. Király László

Friss topikok

  • Dr. Király László: A FACEBOOK A MAI NAPRA EZT A BLOGBEJEGYZÉSEMET IDÉZTE FEL, AMI BIZONYÍTHATJA, HOGY FIATALNAK LENNI... (2016.10.31. 09:21) Jegyeskedés
  • Dimmerkobold: Nem volt rossz. Pár forró intim részletre kíváncsi lettem volna a szerelemmel kapcsolatban! :)) (2016.10.17. 19:45) Megérkezés Kecskemétre
  • dr Király László: - (2016.08.28. 21:36) Kutatási célok, vagy csak álmok
  • Zsumami: Kedves Király László! Hát ilyen az én formám, kések és lekések... ezúttal az új bejegyzésekről, ha... (2016.05.01. 12:10) Megint Május 1.
  • Major Zsuzsa: Kedves Király László, ha Ön Dávod pustán volt katona, akkor bizonyára járt Böhönyén, a vasútállom... (2015.08.05. 12:06) Szép élet a katona élet - főleg, ha rövid!

Bármiről írtam eddig, egyszer sem kerülhettem ki a háború dolgait, annak hatását életünkre, akár közvetlen, akár csak áttételes volt.

Mindez nem tudta elérni, hogy ne legyünk vidámak, ne keressük a lehetőségek határát is feszegetve a szórakozást. Kiskamaszként még remek dolognak tűnt kézigránátot dobálni egy romos házba a fürdőszoba ablakán át, a középiskolában viszont már kicsit békésebb, de mai szemmel nézve azért igencsak szegényes játékaink voltak.

Bejáróként nagyon sok szabadidőnk volt, aminek tetemes részét a mozdonyvezetők klubjában töltöttük a biliárd és rexasztal mellett, néha ez, hogy úgy mondjam, belecsúszott a tanítási időbe is. Egyszer egy szép májusi napon, amikor már nyitott ablak mellett csattogtattuk a golyókat, az utca felőli ablakban megjelent egy fej. Száz tanár úr „mosolygott” ránk és kérdezte, hogy urak mi újság? Hát volt némi riadalom, nagyobb baj azonban nem lett belőle. A tanár úr is megértő ember volt, Etelka néni az osztályfőnökünk meg pláne.

Amikor melegedett az idő, a Tisza parton is szívesen töltöttük az időt, akár fürdőzéssel is. A ceglédi strand békés medencéjében én már elfogadhatóan megtanultam úszni. Igen, de a Tisza egészen más. Az folyik. Amikor a többiek után először ugrottam be, hogy átússzunk a túlsó partra, derekasan elkapott frász, mert valamiért nem arra haladtam, amerre a többiek, meg amerre én is akartam. Nem sok hiányzott egy igazi pánik kitöréséhez, amikor az jutott eszembe, hogy jó, jó, ordítozni kezdek, a többiek kihúznak, de mit szólnak a parton ülő és bennünket mustráló lányok. Kicsit lejjebb, mint a megcélzott hely, de kiúsztam és soha többé nem volt ilyen problémám. Hát mire nem jók ezek a lányok! Akár pánikbetegség elleni szerként is javasolhatom őket.

Jó szórakozás volt a gimnazisták cukkolása is. (Gondolom nekik ugyanúgy, csak fordítva) Amikor találkoztunk velük már harsogott is a nóta:

 „Huszonegy, huszonkettő, huszonhárom, a kerista a legelső a világon.
Ha kimegy, ha kimegy a korzóra, hódítása olyan biztos, mint az óra.
Gimnazista ne hagyd magad felfújni, jobb lesz hogyha elmész haza tanulni.
Nem való vagy udvarlónak eredj haza  tanulónak, hogy holnapra jól felelj a tanárnak”

Hát lehet, hogy egy kicsit bárgyú volt, de nekünk tetszett.

A színház körüli leskelődés is csuda jó szórakozás volt. Főleg a fiatalabb színésznők mozgása hozott izgalomba bennünket.  Volt egy szőke, lófarkas ifjú csoda (Galambos Erzsi?)  aki látva és talán látásból megismerve csoportunkat, úgy riszált el előttünk, hogy még ma is…

130718_Diákbolondságok - hősi emlékmű.jpg

Forrás: http://www.kozterkep.hu/~/7490/i_vilaghaborus_emlekmu_szolnok_szentgyorgyi_istvan_1945.html#photo-101387

Arról is álmodoztunk, hogy egyszer mi is elkövetjük elődeink „hőstettét”, azaz szolnokiak által meztelen szobornak nevezett emlékmű fő alakjának sült tökkel való összekenését. Ez hál’ istennek elmaradt, lehetne azt mondani, hogy jó ízlésünk nem engedte, de lehet, hogy ebbe némi gyávaság is belejátszott

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://8danosnyugger.blog.hu/api/trackback/id/tr135384897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Soós Attila 2013.07.27. 21:49:53

Hát igen! Régen egészen más volt az "ifjúság" szórakozása. Lehet hogy tévedek, de akkor talán boldogabb volt az ifjúkor, nem volt TV, számítógép, rádió is talán detektoros, több idő jutott egymásra...és önzetlenül, érdekek nélkül szerettük egymást...

Dr. Király László 2013.07.28. 10:57:15

@Soós Attila: Megváltozott a világban minden, nehéz volna a fiataloktól elvárni, hogy ne kövessék. És hát ez nekik könnyebben megy, mint nekünk. Az öreg motor mellett, azért Te is valamivel ifjabb kocsival jársz, persze velem, velünk együtt. kl.

Warlimont 2013.08.05. 14:26:42

Es könnyen lehet, hogy egyszer a mai, megvaltozott vilag is lesz "regi, szep idök"... :)

Dr. Király László 2013.08.06. 09:38:02

@Warlimont: Bizony ez így igaz, csak az a baj, hogy az már nem a mienk lesz...
süti beállítások módosítása